Steenmarterbestrijding.nl

Steenmarterbestrijding.nl bestrijdt de overlast veroorzaakt door steenmarters

Wegvangen of doden van een steenmarter 

Dode steenmarter langs de weg

Verkeersslachtoffer

De steenmarter is volgens de Flora-en Faunawet een beschermd diersoort. Dat wil zeggen dat je het niet mag wegvangen, verstoren of doden. Eigenlijk ben je al gauw in overtreding door een steenmarter simpelweg te weren uit je leefomgeving. Echter worden kleine aanpassingen nog gedoogd. Ook wij van steenmarterbestrijding.nl houden ons aan alle regels en bestrijden niet de steenmarter zelf maar de overlast die veroorzaakt wordt door de steenmarter.

Het wegvangen of doden van een steenmarter heeft totaal geen zin?

Zoals eerder vermeld is een steenmarter een solitair levend dier. Het leeft alleen in een eigen territorium en zal buiten de paartijd om geen enkel soortgenoot toelaten. Door middel van geurvlagen telkens opnieuw aan te brengen binnen zijn eigen territorium houden ze elkaar op afstand. Mocht er een steenmarter sneuvelen door o.a het verkeer word door hem geen nieuwe geursporen meer gemarkeerd. Dit territorium wordt binnen no-time overgenomen door een andere steenmarter, die slechts de oude geursporen volgt. Het wegvangen of doden van een steenmarter en vooral op kleine schaal heeft dus echt totaal geen zin. Mocht u toch met boze gedachten rondlopen denk eens aan dit verhaal het is geen ''verkooppraatje'' enkel slechts de natuur.

De steenmarter is niet de enige die op deze manier leeft, ook de rode vos of de mol leeft op deze manier. Echter de wilde vos is gevoeliger voor een aantal ziektes en wordt in bepaalde seizoenen onder controle gehouden door de jacht. Zelfs door dit verhaal wordt ook het territorium van de rode vos snel weer opgevuld door nieuwe.

Het vergiftigen van een steenmarter mag geen optie zijn!

Soms lees je de gruwelijke verhalen over hoe je het beste een steenmarter kunt vergiftigen of kunt vangen. Wij lezen ze niet alleen ze worden ook gevonden en gemeld. Geen prettig idee als je weet dat een dier onnodig veel pijn heeft gehad. In vele gevallen is het niet de steenmarter die zijn lot moet ondervinden, nee meestal zijn het onschuldige dieren zoals de hond, kat of vogels die zich vergissen. Want onthoud goed de steenmarter is een uiterst slim dier.

Kun je ontheffing aanvragen voor het wegvangen van een steenmarter?

Dode steenmarter van dichtbij

Ja, er is ontheffing aan te vragen bij de Provincie om een steenmarter weg te mogen vangen. Deze procedure kan alleen via uw eigen gemeente worden gestart waarbij de gemeente een steenmarter beheerplan moet hebben.  

De ontheffing wordt alleen in zeldzame gevallen maar verstrekt. Zo moet het bijvoorbeeld in belang zijn van openbare veiligheid, schade aan gewassen, vee, bossen, water of visserij etc. Zelfs in deze gevallen moet er eerst aan alle mogelijke legale vormen van wering gedaan zijn. Hierop wordt gecontroleerd overlegd en tot slot goed of afgekeurd. Mocht het al goedgekeurd worden mag je nog niet zelf de steenmarter wegvangen. Dit gebeurt vaak met aangewezen personen die door middel van een cursus over de juiste licentie beschikken zoals Jansen of lorkeers plaagdierbeheersing die heeft. Eenmaal gevangen moet de steenmarter vaak binnen 100 Mtr vrijgelaten worden en door middel van afdichting zorgen dat het niet gauw naar binnen glipt. Je kunt begrijpen dat je ondertussen heel wat euro's lichter bent en tot slot weken achtereen verder. Dit is de reden waarom deze optie eigenlijk niet genoemd wordt omdat het in de meeste gevallen geen haalbare zaak is en weinig oplossing bied.  

Met het juiste advies en eventuele preventie kom je vaak een stuk verder. Daar zijn wij voor!    


Opbellen
E-mail